Инфо

Съвременните климатични инсталации, освен като охлаждащо въздуха средство, са и отлични отоплителни източници. Работят на принципа на термопомпата, те са едни от най-икономичните алтернативни източници на отопление. В сравнение с класическите електронагревателни уреди, при една и съща топлинна мощност с тях, климатичните термопомпени инсталации изразходват само около една четвърт от електрическата енергия. Отоплението с климатична инсталация на практика излиза около 3-4 пъти по-евтино в сравнение с традиционните електрически печки и радиатори.

И още във връзка с климатиците…

Тук е моментът да споменем, че от 1990г., почти нищо друго не се изнася от Япония, освен технологии.  Голяма част от производствата са изнесени в Малайзия, Тайланд и Китай.  Япония не разполага с природни ресурси: енергоносители и суровини, което налага внос , а от там и високата цена на стоките, произведени там.  От друга страна има липса на евтина работна ръка, поради високия стандарт и високата образованост на населението. Заводите в Малайзия, Китай и Тайланд са построени от японци, и всички инжинери в тях са японци. Използват се само евтини ресурси и евтина работна ръка. Това прави промишлените стоки произведени там по-евтини, но не по-некачествени.  Всички климатици с Японски марки произведени извън Япония са гарантирани от известните търговски марки, които носят.

Много от нашите клиенти  задават именно този въпрос. Без да искаме да засегнем колегите си  ‘‘продавач-консултанти‘‘ в големите вериги магазини, сме длъжни да изложим нашето мнение, относно търговията с климатици. Нашите наблюдения показват ниско ниво на подготовка в нашия ресор на търговски персонал на някои от големите търговски вериги магазини.  Не е професионално да се определят мощности от консултантите, по простата схема  „Колко Ви е голяма стаята?“. Тяхната задача е да продават. Нямат нужния опит, нито в монтажна, нито в сервизна дейност. Нямат преки наблюдения върху работата на предлаганите от тях модели климатици. Съответно губят и реална преценка за мощности и модели. Всичко, което трябва да се знае за едно помещение, което трябва  да се климатизира не е малко. А именно: обем в кубични метри, клас на изолация, брой външни стени, вид и материя, прозорци, дограми, инсталирана мощност, човекопоток, постоянно присъстващи хора, съседни помещения и още много други. Лесно може да се допусне грешка при пренебрегването, дори и на малките подробности, а именно от това зависи добрата работа на Вашите климатици и колко време ще работят те.  Системно претоварвани климатици просто дефектират, независимо колко са скъпи и какъв клас са. От друга страна голямото презапасяване в мощност не води до нужния комфорт. Климатиците имат датчити за външна и вътрешна температура, така също и за работна, така се получава неритмична работа на прекалено мощния за едно помещение климатик.

За гарантирано добра работа и дълъг експлоатационен период  на Вашите климатични системи е нужен оглед и преценка от специалист. Най-добре е това да става от фирмата, която ще изпълни монтажа, именно тя ще поеме годишната му профилактика и наблюдение на Вашия климатик, както и гаранционен сервиз.

 

От 2008г.  ”Мастер Клима” ЕООД преустанови работа с хладилен агент R-22, поради вредното му въздействие върху озоновия слой. Точно кога и как е забранен този вид фреон ” Мастер Клима” ЕООД не може да съобщи на клиентите си. Известно е обаче, че в България няма нанесени санкции.  R-22 унищожава озоновия слой с особена лекота и ако няколко стотин грама от един климатик не са страшни за парниковия ефект, то замислете се колко такива климатика има в България?! Колко климатици в света все още работят със „забранения “ R-22.

Съвременните климатици работят с екологични хладилни агенти R407, R410 и при авто климатиците  R134, които успешно заместват отпадналите от употреба хладилни агенти от групата на фреоните R12, R14 и  R22.

Ние използваме бисквитки, за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ще приемем, че приемате политиката за поверителност